www.bosgroeplochem.nl

 

Nieuws ....

Als Hélène ons iets te melden heeft kun je het hier vinden en meestal ook op het Web log.
Deze keer lazen Catry en / of Gerrit in de PK Nieuwsbrief een artikel over het wassen van hardloopkleding met de nieuwste generatie wasmiddelen. Enkelen van jullie krijgen deze Nieuwsbrief wellicht ook, maar het artikel is de moeite van het plaatsen op de site waard.


Bosgroep klaar voor Berenloop
LOCHEM
wo 12 jul 2017- Ondanks dat er in Lochem geen atletiekbaan meer is kun je er toch goed hardlopen. De groene omgeving zorgt voor voldoende zuurstof in de lucht en diversiteit in het parcours.

Bosgroep Lochem maakt er in ieder geval dankbaar gebruik van. Iedere zaterdagmorgen, weer of geen weer, komen ze uit de startblokken. Op de parkeerplaats bij hotel Bonaparte drinken ze rond een uur of 10, na de training, een lekker bakje koffie en praten ze na.
Oprichtster en begeleidster van de loopgroep met 25 leden is Hélène Petersen. "Iedere keer kiezen we voor een andere route en in de winter drinken we koffie in een gebouwtje want dan is het hier te koud. Vandaag hebben we tussen de 6 en 7 kilometer gelopen met intervaltraining. We zijn bezig met de voorbereiding op de Berenloop die is in november op Terschelling. We gaan daar dan met de groep naar toe. Berlijn hebben we ook gedaan. We lopen veel wedstrijden samen. Het is gewoon leuk om je passie te delen. Onze groep bestaat uit serieuze lopers die ook doordeweeks afspreken voor duurloop. Ze trainen 2 tot 3 keer per week. Ze willen vaker lopen en je bent loper óf je bent het niet."
Hélène Petersen is zelf niet altijd een loopster geweest maar begonnen als turnster. "Daarna zocht ik een nieuwe uitdaging. Toen ik begon, 30 jaar geleden, was er nog maar heel weinig informatie over hardlopen. Ik ben de trainersopleiding bij de Atletiek Unie gaan doen en heb nu een leslicentie als gediplomeerd hardlooptrainer. Ik blijf aangesloten bij de AU, doe mijn bijscholingen, verzorg de training en ik maak schema's voor de lopers voor de wedstrijden. Ik beantwoord ook vragen over voeding en kan doorverwijzen", aldus Petersen

Dodewaard, 2 november 2009 – Als we de reclames moeten geloven worden wasmiddelen 'steeds beter'. U kunt met steeds lagere temperaturen wassen, met minder energieverbruik. Het wasmiddel moet dan wél agressiever zijn, om de was net zo schoon te krijgen. Zijn die wasmiddelen nog wel geschikt voor uw kostbare functionele sportkleding?

Daar kunnen we duidelijk over zijn, het antwoord is NEE, gewone wasmiddelen kunnen uw functionele sportkleding ruïneren! Hardloopkleding moet ademen om transpiratievocht naar buiten af te voeren. Gewone (fijn)wasmiddelen verlagen het ademend vermogen, de kwaliteit van uw kostbare kleding holt achteruit. Maar er is een oplossing – tijd voor een PK 'wasmiddelenupdate'.

Hebt u een bijzondere vraag over het reinigen van uw hardloopkleding?
Is uw jack niet meer waterafstotend of hebt u andere vragen?
Kom dan zaterdag 7 november naar PK en stel de vraag rechtstreeks
aan de Nederlandse vertegenwoordiger van Nikwax.

De cirkel van Sinner
Naast de totaalwasmiddelen kwamen er steeds meer 'speciale' wasmiddelen: voor de gekleurde was, voor de fijne was, voor synthetische was, voor wolwas, voor donkere was – de keuze is enorm. Elk wasmiddel heeft zijn eigen samenstelling en specifieke doelen. Bij het schoonmaken spelen vier factoren een rol:

  • Chemie (het wasmiddel)
  • Beweging (mechanische kracht)
  • Tijd (hoe lang wordt het gewassen)
  • Temperatuur (hoe warm wordt het gewassen)

Deze vier factoren hebben invloed op elkaar, het heet de ‘cirkel van Sinner’. Als één factor groter wordt, kunnen de andere factoren kleiner worden, maar als de factor 'temperatuur' lager wordt, dan moet er iets anders groter worden. Meer beweging? Niet altijd goed voor delicaat wasgoed. Tijd? Nee, liever niet. Temperatuur omhoog dan maar? Nee, energiebesparing, de wasmiddelen industrie heeft in overleg met de overheid doelen gesteld, en die moeten gehaald worden! Vul zelf maar in wat er overblijft… De chemie krachtiger maken, een andere oplossing is er niet als we de cirkel volgen. Hoe werkt dat dan precies? Wat doet een fijnwasmiddel, wat doet een 'dark' wasmiddel, hoe halen ze de kleuren op?

Samengevat: Nikwax producten zijn niet schadelijk voor de mens, noch voor het milieu en ook niet voor uw kleding! Uit de enorme range van producten koos PK de meest geschikte middelen voor uw hardloopkleding, we stellen ze hieronder aan u voor. Nikwax producten zorgen dat u zich zo behaaglijk mogelijk voelt en Nikwax zorgt er voor dat de technische werking van de kleding gegarandeerd blijft.

*Toelichting: fluorocarbon emulsies zijn speciaal ontwikkeld voor de alcohol-, water- en olie afstoting. Bij gebruik op textiel zorgt de fluorocarbon emulsie voor een zachte greep en een uitstekende kleurechtheid. De fluorocarbon (perfluoralkylacrylaat) film die zich tijdens het drogen van de fluorocarbon emulsie vormt, heeft een extreem lage oppervlaktespanning. Als na het drogen extra hitte wordt toegevoegd aan de film, zal de perfluoralkylacrylaat zich opnieuw oriënteren, wat resulteert in een nog lagere oppervlaktespanning. Gezien het feit dat deze oppervlaktespanning lager is dan die van alcohol, olie en water, zal de film deze vloeistoffen makkelijk afstoten. Maar fluorocarbon emulsies staan bekend om hun negatieve effecten op de gezondheid en het milieu, op internet vindt u meer informatie (zoek bijvoorbeeld eens op Toxicity and toxicokinetics of perfluorooctanoic acid in humans and animals). Om een goede waterafstotende werking te verkrijgen (Engels: Durable Water Repellent treatment, DWR) worden PFOA's en PTFE's gebruikt

Nikwax waterproofing: een milieuvriendelijke zaak
Bij Nikwax geloven ze al 30 jaar in het gebruik van veilige en effectieve producten. Daarom vermijden ze het gebruik van componenten die de gezondheid of het milieu bedreigen. Nikwax producten op waterbasis bevatten een hoge concentratie werkzame stof, dit betekent dat het minder vaak opgebracht hoeft te worden. Hierdoor is er minder verspilling van grondstoffen en wordt minder schade aan het milieu toegebracht. Het Nikwax onderzoek- en ontwikkelingsteam is constant bezig de formules te verbeteren om zo de normen en waarden ten aanzien van het milieu hoog te kunnen houden. Nikwax impregneermiddelen hoeven niet door verwarming geactiveerd te worden. Dit betekent besparing van elektriciteit, omdat het gebruik van de wasdroger niet nodig is. Alle verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclelde grondstoffen en/of recyclelbaar. Nikwax producten bevatten geen chemische oplosmiddelen of fluorocarbon verbindingen, geen niet-afbreekbare stoffen en zijn niet brandbaar. Ook bevatten ze geen drijfgassen, wat betekent dat Nikwax-producten niet bijdragen aan de opwarming van de aarde of het broeikaseffect. Bovendien wordt door het gebruik van Nikwax producten de levensduur van de kleding, schoeisel en uitrusting verlengd. Nikwax is milieubewust in alles wat ze doen: niet alleen ons productieproces, maar ook de producten zijn milieuvriendelijk.

Nikwax Tech Wash
Voor alle waterafstotende en/of technische (functionele) kleding is er Nikwax Tech Wash. Bij het wassen herstelt dit speciale wasmiddel de ademende werking van uw kleding. Daarnaast activeert het de coating (of het membraam, zoals bij Gore-tex) en het behoudt de DWR (durable water repellent) eigenschap van het kledingstuk, de waterafstotende werking. Ook verlengt Nikwax Tech Wash de levensduur van het product. Nikwax is dus bij uitstek geschikt voor runningjacks en andere kleding van de 'buitenste laag', als waterafstotende en/of ademende eigenschappen een rol spelen. Prijs: € 9,20 (300 ml, voldoende voor het wassen van ca 4 normaal bevuilde kledingstukken). Ook verkrijgbaar bij PK Runningshop: Tech Wash Travel Gel in een tube, prijs € 6,90 (100 ml, voldoende voor de behandeling van ca 3 kledingstukken).

Nikwax TX Direct Wash-In
Wilt u uw kostbare technische kleding (behalve softshell) opnieuw impregneren, gebruik dan Nikwax TX Direct Wash-In. Het zal de waterafstotende werking weer herstellen en de coating (bijvoorbeeld MPC) of het membraam (bijvoorbeeld Gore-tex) niet aantasten. Het brengt een nieuwe waterafstotende laag (DWR) aan op het kledingstuk. Prijs: € 13,50 (300 ml, voldoende voor ca 4 kledingstukken).

Nikwax Base Wash
Kleding van de eerste en tweede laag (ondergoed, shirts, singlets etc) hoeven niet waterafstotend te zijn. Nikwax Base Wash is een uitermate geschikt wasmiddel voor alle synthetische 'base layer' kleding. Het verwijdert de nare geurtjes, het bevordert de functionele werking (Nikwax heeft aangetoond dat het de afvoer van transpiratievocht van uw huid met 25% verbetert), het verhoogt de ademende werking en Base Wash verlaagt de droogtijd met 66%. Nikwax Base Wash helpt synthetische kleding om u warm te houden als het koud is, koel als het warm is en droog als het vochtig is of als het regent. Prijs: € 8,80 (300 ml, voldoende voor ca 120 normaal bevuilde kledingstukken). Ook verkrijgbaar bij PK Runningshop: Base Wash Travel Gel in een tube, prijs € 6,90 (100 ml, voldoende voor de handwas van ca 20 kledingstukken).

Nikwax Footwear Cleaning Gel
Hardloopschoenen worden na verloop van tijd vuil en gaan 'ruiken'. In de wasmachine doen is geen optie, daarvoor is een hardloopschoen een te 'technisch' product. Lijmverbindingen zouden kunnen loslaten, functionaliteit (demping) zou verloren kunnen gaan. Nikwax heeft een speciaal reinigingsmiddel voor outdoor- en sportschoenen: of het nou glad leer, suède, nubuck of geweven stoffen zijn – Nikwax Footwear Cleaning Gel verwijdert zouten, zuren en vuil van uw schoenen, waardoor de ademende werking weer hersteld wordt. Bovendien activeert het de coating of het membraam en het behoudt de waterafstotende eigenschappen van de schoen. Door deze reiniging geeft het ook minder kans op blaren. Advies: na gebruik van Nikwax Footwear Cleaning Gel direct de natte schoen impregneren met een Nikwax schoen product. Prijs: € 7,50 (125 ml, voldoende voor het reinigen van ca 10 paar schoenen).

Nikwax Fabric and Leather Proof (spray-on)
Als u de hardloopschoenen heeft gereinigd dan wilt u in het voor- en najaar waarschijnlijk een wat meer 'waterafstotend' bovenwerk van de schoen. Nikwax Fabric and Leather Proof is een impregneermiddel voor alle combinatie (leer, nubuck, suède, mesh) schoenen. U spuit het er op, laat de wax drie minuten intrekken en veegt overtollige wax er af, indien gewenst. Dit product is geschikt voor alle soorten membramen (Gore-tex) en andere waterafstotende (MPC) lagen.

Bestellen?
Deze Nikwax producten zijn verkrijgbaar bij PK Runningshop, ook kunt u ze bestellen via PK Webshop. Lees de instructies en gebruik de producten zoals aangegeven. Hebt u vragen of bent u niet tevreden? Laat het weten, stuur een e-mail naar info@pkrun.nl en we leggen uw probleem voor aan de specialisten van Nikwax.


In de Runners van november 2007 zag ik deze muts staan. Met daarbij de volgende tekst:

Een gloeiend voorhoofd en toch geen koorts; rara, hoe kan dat? Dat kan als u de Shine Hat van Pearl Izumi over uw oren trekt.
De Shine Hat is een lekker warm wintermutsje, voorzien van een helder brandende light emitting diode, ofwel een ledlampje. Als u aan de linkerkant van de weg loopt, bent u in het donker of in minder weer prima zichtbaar voor tegemoetkomend verkeer. Het lampje kan continu branden, maar ook knipperen. Mocht de batterij onderweg onverhoopt leegraken, dan fungeert het lichtplaatje als reflector. De Shine Hat is gemaakt van ademend materiaal. (Shine Hat € 29,50 bij www.pearlizumi.com).

Over drinken, schoenen, kleding en de training

Drinken
Ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Water heeft belangrijke functies, zoals het transport van voeding- en afvalstoffen en het speelt een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur.
Bij inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. Om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen, gaat het lichaam transpireren om zodoende af te koelen. Hierdoor kan je veel lichaamsvocht verliezen.
Dit vocht moet aangevuld worden, voordat er een dorstgevoel optreedt. Gebeurt dit niet, dan treedt er vermoeidheid op en kun je maagdarmklachten krijgen door een verminderde doorbloeding van het maagdarmstelsel.
Het is dus verstandig om ook tijdens het lopen te drinken.

Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste energiebronnen om in beweging te kunnen blijven.
Koolhydraten die in vloeibare vorm ingenomen worden, worden het snelst opgenomen door het lichaam.

Energierijke sportdranken, frisdranken en vruchtensappen bevatten een hoge suikerconcentratie. Het bezwaar hiervan is dat ze lang in de maag blijven. Het lichaam neemt ze pas op als de suikerconcentratie gelijk is geworden aan die van het bloed. Dit houdt in dat de maaginhoud eerst verdund moet worden. Juist het hiervoor nodige vocht is onmisbaar bij transpiratie en in de bloedsomloop; bij sterke suikerconcentraties gaat het lichaam protesteren, wat zich vertaalt in maagklachten.

Geadviseerd wordt daarom te kiezen voor dorstlessende (isotone) sportdranken, met water verdunde vruchtensap, water of thee.
Een koel drankje wordt sneller opgenomen dan een warme drank.

Als je meedoet aan een wedstrijd is het prettig om te weten welke drankjes tijdens de wedstrijd worden verstrekt. Je kan dan van tevoren proberen hoe je lichaam er op reageert en/of je lichaam er alvast aan laten wennen.

Waarom trainen in een groep
De reden waarom je naar een training gaat is voor iedereen verschillend. De ontmoeting met anderen met dezelfde passie voor hardlopen en/of de gezelligheid zijn vaak doorslaggevend en als je daarbij dan ook nog wat leert is het helemaal compleet.

De reden kan zijn dat je gewoon 1x in de week een uur wilt bewegen en daar hardlopen voor hebt uitgekozen. Dan kom je wekelijks trainen en verbeter je, je conditie tot een bepaald niveau en werk je aan je lichaamshouding.

Tijdens de lessen wordt er zoveel mogelijk uit gelegd, waarom er bepaalde oefeningen gedaan worden en wat je er tijdens het lopen aan hebt.

We beginnen altijd met een warming-up, gevolgd door loopscholing, daarna de kern(training) en sluiten af met de cooling-down.

De training
Warming-up
Je ademhaling, je hartslag, je spieren en je lichaamstemperatuur worden voorbereid op de training.

Loopscholing
Oefeningen voor de zwaai- en steunfases als je loopt.
Door dat regelmatig te oefenen wordt de houding verbeterd, waardoor je minder kans hebt op het krijgen van blessures.
De techniek zal automatisch gebruikt gaan worden tijdens het hardlopen.
Het zijn ook oefeningen die je zelf, voordat je aan een duurloop begint, tijdens het inlopen kunt doen.

De kern (training)
De trainingen zijn voornamelijk gericht om je uithoudingsvermogen te verbeteren/behouden.

Verder wordt er geleerd dat er verschillende snelheden zijn in het lopen.
Door in je duurlooptraining altijd dezelfde snelheid aan te houden (meestal gericht op snelheid in samenspel met de stopwatch), krijg je weinig ontspanning en herstel, zodat de kans op blessures groter wordt. Verder verbeter je vanaf een bepaald punt niet meer en kun je zelfs, doordat je lichaam te moe wordt, achteruit gaan.
Door variatie aan te brengen in je duurlooptraining, heb je een grotere kans op prestatieverbetering.

Cooling-down
Na de training is het goed om nog even rustig uit te lopen, om de afvalstoffen die zich in je spieren hebben verzameld af te laten voeren.
Na het uitlopen wordt er gerekt en worden er een aantal losmakende oefeningen gedaan.

Herstel
Herstel is een erg belangrijk punt, want als je tussen de trainingen onvoldoende herstelt, dan zul je alleen maar achteruit gaan.
Dus een training is pas klaar als je voldoende hersteld bent.
Als je voelt dat je lichaam nog moe is of als je ziek geweest bent, dan heeft een zware training een negatief effect; juist rustig gelopen kilometers hebben een positief effect.
Ook het weer kan een grote invloed hebben op je trainingen, pas je training daarop aan.
Leer te luisteren naar je lichaam, als het lopen niet lekker gaat, is er misschien iets aan de hand en moet je stoppen of tussendoor meer wandelen. Gaat het wel lekker, dan kun je, natuurlijk binnen je grenzen, iets meer doen

Schoenen/kleding
Als je overgaat tot de aanschaf van schoenen en kleding, laat je dan goed adviseren. Vooral schoenen moeten goed zitten en dat heeft niets met de prijs te maken. De duurste schoenen zijn niet automatisch de beste. Ga ook niet voor een speciaal merk, omdat men zegt dat goed is, maar voel zelf wat het beste loopt.
Loop er eerst een stukje mee hard, desnoods ook nog een stuk op straat bij de winkel.
Kleding pas je aan aan de weersomstandigheden. Er is tegenwoordig genoeg keus in de sportwinkels aan hardloopkleding. Zorg ervoor dat je na de training iets droogs aan kan trekken (T-shirt of trainingsjack).

Hélène P.

top